perjantaina, toukokuuta 11, 2007

Joko kotona on hallitus?

Vietin huhtikuussa kolmisen viikkoa maassa, jossa Paavo Väyrysen ministerisalkku ei kiinnostanut paikallista mediaa. Kävin maksullisessa nettipisteessä läpi kotimaan uutiset kerran päivässä, vaihtelevaan aikaan, sähköpostien tarkistuksen ohessa.

Seurasin verkon kautta pääasiassa Helsingin Sanomia, Yleä ja Etelä-Suomen Sanomia. Ne kuuluvat kotonakin niihin verkkopalveluihin, joista lähes päivittäin käyn hakemassa lisätietoja tai vaihtoehtoja lehtien, radion ja tv:n uutisiin.

Ensi kertaa todella ymmärsin, miten satunnaiselta kotimainen uutistarjonta voi pelkkien verkkosivujen perusteella näyttää. Hallitusneuvottelut keikkuivat pääuutisina taajaan, mutta painotus oli jotain ihan muuta kuin kotimaisen mediapuuron keskellä eläessä. Kun yhytin ensimmäisen ministerinimityksen, en tiennyt mahdollisista muista valinnoista mitään.

HS.fi ja Ylen uutissivu tarjoavat uutistensa perässä linkkejä muihin aihepiirin juttuihin, mutta kattavaa linkitys ei ole. ESS.fi-palvelussa uutisia ei taustoiteta, vaan jokainen niistä nousee hetkeksi pintaan ja vajoaa seuraavan tieltä alemmaksi listalla.

Kaikilla sivuilla on tietenkin hakumahdollisuus – kunhan tietää, mitä hakee. Hesarissa haku tuottaa tulokseksi sekä avoimia että maksullisia juttuja. ESS:n sivuilla osa artikkeleista vaatii mm. kestotilaajille myönnettävän lukutunnuksen. Ylen arkistossa uutiset ovat avoimia, mutta vanhemmista on riisuttu linkit, kuvat ja klipit.

Totta kai internet on tuonut kotimaan mediasisällöt lähemmäksi ulkomailla asuvia, etenkin jos käytössä on aikaa, säännöllinen nettiyhteys ja tunnukset maksullisille sivuille. Nettikahvilan varassa elävä opiskelija saa tyytyä hetken pääuutisiin. Lomailijalle voi olla helpotuskin jäädä hetkeksi pimentoon.

Kotiin palattuani kävin käsiksi lehtipinoon. Hallitusvalintoihin ei enää ollut juurikaan tarvetta palata. Sen sijaan paikallisemmissa kotimaanuutisissa, kulttuurissa ja taloudessa tuli vastaan monta isoakin yllätystä.

Ina Ruokolainen

Verkkokalastaja-kolumni on julkaistu Journalistissa 11.5.2007



Ei kommentteja: